Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten

Räddningstjänsten ska bli mer jämställd

DSC_0122
Annika MSB Konferencier
Vilka metoder fungerar? Hur hanterar vi motståndet? Och hur vet vi att den service vi ger är jämställd? Några frågor som lyftes fram på seminariumet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Karlstads universitet och Sveriges Kommuner och Landsting bjöd in politiker, myndigheter, räddningstjänsten och fackförbunden för att delta och medverka.
Tillställningen hölls på Globen arena den 17-18 september. Det var 200 deltagare från hela landet som bestod av personer från MSB, SKL, politiker från olika kommuner och direktioner. Jämställdhetsfrågan har växt under dessa år och inbjudan till seminariet har gått ut till alla räddningtjänster. Det blev brandchefer, brandmän och representander från 40 st räddningstjänster på plats. – Det stora intresset känns helt fantastisk säger Lena Brunzell MSB som var med och arrangerade seminariumet.
Lukas
Lukas svärd fick börja seminariumet med att berätta hans erfarenhet under sina år som brandman. Han föddes som en flicka och han har fått anpassa sin arbetsdag för att ingen skulle upptäcka det.
Viggo
Viggo Lundberg förläste om ”jämställd brandkår är livsfarligt” Om högerextremismens intresse för räddningstjänsten.
Från Kir styrelse var Malin Holm vice ordförande medverka i en av workshops ”starka viljor, tydlig inriktning och företagsanda i räddningstjänsten” och Mona Hjortzberg ordförande medverkade i den avslutande paneldebatt om ”hur går vi vidare”. – Det är viktigt att det var så många från räddningstjänsten som kom till seminariumet så vi kan komma vidare i detta arbete som är otroligt viktigt säger Mona.
Mona fortsätter: – Vi i KIR och HkBm vill att räddningstjänsterna,politikerna och myndigheterna tar med sig diskussionerna och fortsätter att jobba vidare i dessa frågor. För att det är vi som kan göra skillnaden, ni och vi tillsammans.