Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten

Räddningstjänstens första kvinna i slöja

Fördomar och öknamn har inte stoppat Shatila Salami: ”Handlar om att ha skinn på näsan”
shatilasalami
Foto: Andreas Hillergren
Shatila Salami kliver in i ett väntrum i Kristianstad. Rummet är fullt av ungdomar med blå och gröna ögon. Bara en person har mörka ögon, stora ögonbryn och slöja. Hon hör hur pojkarna och flickorna viskar, förstår att det handlar om henne men ignorerar det och koncentrerar sig på vad hon kommit dit för, mönstring. Efter en extremt tuff dag får hon beskedet. Hon har klarat psykologtestet och fystestet. Det är bara ett problem.
– De sa till mig: ”Shatila, du får ta av dig slöjan när du gör militärtjänsten”. Men jag svarade att om ni inte respekterar mig som jag är vill jag inte ha med er att göra. Jag är svensk, född i Sverige och jag kände mig fruktansvärt diskriminerad, säger Shatila Salami.
Blev kallad terrorist
Men två veckor senare ringde telefonen, de hade ändrat sig. Därmed blev hon den första kvinnan i Europa med slöja och en annan etnisk bakgrund att göra militärtjänst. Och det blev
elva månader som inte alltid var lätta.
– Jag blev kallad terrorist och påskkärring. Jag kunde sätta mig vid ett bord och de andra reste sig och gick. Bevakningssoldaterna sa till mig att det här kommer du aldrig att klara av. Men jag skulle klara det. Jag ville visa vårt Sverige och vårt Europa att en beslöjad kvinna kan klara av allt.
Och nog klarade hon det. Efter muck med fina betyg och goda vitsord lämnade hon militärtjänsten. Nästa steg var inte mindre utmanande. Shatila Salami utbildade sig till brandman och instruktör och började arbeta som instruktör på Räddningstjänst Syd i Malmö.
– Visst finns det machokillar som inte accepterar mig i räddningstjänsten också, men det här är jag van vid. Jag tar det direkt med den personen. Det handlar om att ha skinn på näsan.
Vill bli kriminalpolis
I sitt arbete föreläser hon om säkerhet och integration. I framtiden vill hon bli kriminalpolis. Nu är hon dock föräldraledig och hennes nio månader gamla dotter är ännu en anledning för henne att fortsätta sin kamp i mansdominerade yrken och visa att muslimska kvinnor kan allt.
– Jag vill inte att min dotter någonsin ska känna sig kränkt eller diskriminerad. Alla ska vara välkomna i alla yrkesroller oavsett hur man ser ut, vilken religion och kön man har, säger hon
Fakta
Shatila Salami
Ålder: 30 år.
Bor: Malmö.
Familj: Man och dotter.
Yrke: Instruktör, socialt före-byggande arbete, Räddningstjänst Syd.