Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten
 

CTIF Commission Women in fire and rescue services meeting

Idag samlades CTIF kommissionen för Women in fire and recuse services.

Frågorna på dagens möte handlade  bland annat om handlingsplaner innan under och efter graviditet. Vi kan se att arbete kring dessa frågor går framåt, sedan 2018 har fler länder tagit fram handlingsplaner och policy för sina räddningstjänster i världen.

Norden och Europa ligger i framkant med lagar kring hur man ska hantera arbetsmiljön kring graviditet. I vissa länder är det tillåtet att arbeta fast man är gravid. I Sverige finns det en arbetsmiljölag och förordningar som hänvisar att från dag ett får man inte genomföra vissa arbetsuppgifter på utryckning/ larm tex rökdykning.

Mötet fortgick med frågor kring kläder och utrustning, där ser man att det finns även här en variation hos länderna kring hur långt man kommit med samarbetet mellan producenterna och arbetsgivaren som tillverkar station kläder och skyddskläder. I Sverige har man kommit en bit på väg jämfört med andra länder. KIRtj har under många år haft en bra dialog med våra samarbetspartner i räddningstjänsten i Sveriges och kommit fram till olika förslag.

Har du en en räddningstjänst som tagit fram/köpt bra kläder för era gravida kvinnor inom räddningstjänsten, mejla och berätta för oss, ni får gärna skicka med bilder också. Mejladressen styrelsen@kirtj.se 

Vi kommer att fortsätta att rapportera vad som händer framöver på de internationella mötena så håll er uppdaterade. Vill ni läsa mer om arbetet inom CTIF Commission Women in fire and rescue services se mer på www.ctif.org  Här kan ni läsa sammanställning från enkäter som togs fram 2018 i en rapport, frågorna kring graviditet, föräldraskap och pension. Läs gärna den 2018 Rapport CTIF Women in Fire and Recue Services F