Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten

Stockholm Pride festival 2013

Stockholm Pride är Nordens största Pridefestival med över 50 000 besökare. Årets festival pågår mellan tisdagen den 30 juli och lördagen den 3 augusti.
I år har intresset för medverkan i pride festivalen ökat. Södertörns brandförsvarsförbund, Brandkåren Attunda och Räddningstjänsten i Norrtälje kommun kommer att delta på plats i Prideparken, på Östermalms IP, i samverkan med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och andra räddningstjänster i Sverige. Räddningstjänsten är där för att lära sig mer om likabehandling och för att lära dig mer om vad de gör och vilka de är.
Det gemensamma temat för räddningstjänsten under festivalen – tillsammans för din säkerhet – stärker samverkan med MSB och Sveriges räddningstjänster. Att arbeta i räddningstjänsten är mycket mer, och ofta något helt annat, än vad som visas i tv-rutan. Släcker vi bränder hela dagarna? Vad händer mellan larmen? Vem kan vara brandman och vilka vägar finns till yrket? Personal från räddningstjänsten berättar och besökarna har då möjlighteren att ställa frågor till räddningstjänsterna kring säkerhets- och trygghetsfrågor och även om mångfald.
I Pride House hålls seminarier och diskussioner under veckan. Onsdag den 31 juli kl 14:00 medverkar Jesper Boqvist, produktionsledare i Södertörns brandförsvarsförbund och Anneli Häyrén Weinestål, forskare vid Centrum för genusvetenskap vid Uppsala Universiteti ”Från Bromance till Romance”, ett seminarium om hur maskuliniteten bygger nära relationer inom räddningstjänsten men hur de också begränsar möjligheten till öppenhet.
Lördagen den 3 augusti kl 13:00 går Prideparaden från Medborgarplatsen till Östermalms IP, en sträcka på ca 3.5 kilometer som tar ca två timmar. I paraden deltar MSB och räddningstjänsten under gemensam flagg ”Sveriges räddningstjänster.
Som uppstart inför den stora Prideparaden lördagen den 3 augusti bjuder MSB och Storstockhoms Brandförsvar alla paraddeltagare som arbetar inom räddningstjänsten på frukost på Johannes brandstation i Stockholm.
För att kunna beräkna hur många som kommer på frukosten vill de gärna att du anmäler dig till samordnaren i din organisation eller direkt till Jonas Nyström, jonas.nystrom@ssbf.brand.se. OSA senast 2013-08-01.
Vill ni läsa mer om vad som händer på pridefestivalen här
96f8b245371b433b96cb5932567bfe4b
Välkomna!!