Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten

Emelie Sundberg insamlingsstiftelse för kvinnliga sotare


Foto Sundsvalls Södra Sotnings Distrikt

”När man utsätter kroppen för höga höjder så reagerar vi människor på olika sätt. Vi ser olika saker där uppe, känner olika känslor i kroppen, tänker olika.
Adrenalin är kroppens bästa värsta substans, för att kunna hantera en så kallad ”fight-or-flight”-situation så förbereder sig kroppen genom att producera bland annat adrenalin. Viktigt. Vid dessa tillfällen blir vi stressade, oroliga, euforiska, spända, förväntansfulla eller skräckslagna. Vi vet inte riktigt…… ”

Att arbeta från höjden var en utmaning och ändå en sån frihet, Emelie såg många positiva saker som gjorde att hon vill följa pappas fotspår att bli Sotare.Efter gymnasiet gick hon skorstensfejarens grund utbildning och sedan efter några år kom hon in på en vidare utbildning för sotare skorstensfejare teknikerutbildning som i sin tur gav möjlighet att ta ett gesällbrev d v s yrkesbevis på att hon efter tre år i arbetet och fullgjorda studier som skorstensfejare . Emelies var en förebild och en av få kvinnliga sotare ( skorstensfejare) som finns i landet. Hon var aktiv att skriva bloggar och krönikor om yrket. Hon verkligen älskade sitt jobb.

”Lycklig Gesäll
•Få min första arbetslista aviserad med mitt namn. (Sotningen kommer att utföras av Emelie Sundberg.)
•Komma in på skorstensfejarutbildningen. Och avsluta den såklart.
•Uppgradera mitt lärlingsbälte till gesällbälte.
•Få gesällbrevet.
•Komma in på skorstensfejarteknikerutbildningen. Och avsluta den.
•Göra min första brandskyddskontroll
Idag bär jag för första gången mitt gesällbälte. Jag klappar det ömsint lite nu och då för att påminna mig om att min midja är prydd med statsvapnet”

För två år sedan omkom Emelie Sundberg, 22 år gammal, i en lägenhetsbrand i centrala Sundsvall där hon bodde. 2017 startades en insamlingsstiftelse för kvinnliga skorstensfejare.Emelies nära och kära samt chef och skorstensfejarkollegorna vill hedra hennes minne med en insamlingsstiftelse. Stiftelsen som heter Emelie Sundbergs insamlingsstiftelse för kvinnliga skorstensfejare syftar till att uppmuntra unga kvinnor i åldrarna 19 till och med 27 år att söka sig till sotaryrket. Ändamålet tillgodoses genom stipendier för att stödja och hjälpa unga kvinnor att utbilda sig till skorstensfejare i Sverige.

– Hon tyckte det var för lite kvinnor i branschen, så det känns självklart att arbeta för det, säger Mikael Sundberg.

Emelies ord ligger fortsatt kvar på hennes blogg. Pappa Mikael hoppas på att även bloggen på något vis ska kunna leva vidare.
– Önskan är väl att hitta någon som kan driva den i samma anda som hon gjorde. Framtiden får utvisa vem eller vad det blir, säger Mikael Sundberg.

Här kan du läsa mer av Emelies blogg ”Memoarer från en 162 cm hög sotartös i Norrland”,

Här kan du läsa mer här och se en film från artikel Svenska hjältar 2017.
eller höra på P4 när vännen och kollegan Micaela och Emelies chef John Iggeström intervjuas om Emelie och stiftelsen

För er som vill stödja stiftelsens:
Emelie Sundbergs insamlingsstiftelse för kvinnliga skorstensfejare.
Org nr 802480-4646
BankGiro 5250-3331
Swish 123 023 5440

Har du frågor angående hur man kan ansöka från denna stiftelse kontakta Sundsvallsotarna eller ta kontakt med KIRtj:s styrelseledamot Sara