Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten

”Låt brandmän vara brandmän”

foto-paul-madej-tt-brand-jpg

 
Foto: Paul Madej / TT

”Låt lärare vara lärare, sjuksköterskor vara sjuksköterskor och brandmän vara brandmän. Vill SBFF ha in annan kompetens och andra yrkesgrupper i sin verksamhet har Kommunal inga problem med det – men kalla dem inte brandmän”, skriver Owe Halvors.

Södertörns Brandförsvarsförbund (SBFF) har enligt min mening varit en räddningstjänst som vågat pröva nya metoder för att föra utvecklingen framåt både på gott och ont. Men i en debattartikel på SVT Opinion har man den gången gått för långt och vill skapa någon form av diversearbetare som kan vara en fara, inte bara för sig själva, utan även även för invånarna i förbundets tio kommuner.
Vill SBFF ha in annan kompetens och andra yrkesgrupper i sin verksamhet har Kommunal inga problem med det – men kalla dem inte brandmän.
De får mer än gärna vara lärare, sjuksköterskor eller målare men låt dem vara det de är om organisationen har behov av dessa yrkesgrupper. Vill de sen gå vidare och bli brandmän, räcker det enligt Kommunal inte med en internutbildning.
De ska ha genomgått utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) eller validerats till den på ett sätt som är godkänt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Innan de gjort det får de inte kalla sig brandmän.
Det är räddningstjänsterna själva som drivit fram utbildningen SMO. Det tidigare sättet att rekrytera folk från olika yrkesgrupper och från gatan bedömdes inte hålla måttet för att möta framtidens räddningstjänst.
Nu vill SBFF och några andra räddningstjänster i landet alltså återgå till det tidigare sättet att rekrytera och det känns mycket märkligt.
Hur skulle det se ut om brandmän fick en Röda Korset-utbildning på några veckor och sedan kunde kalla sig sjuksköterskor? Eller genomgick en studiecirkel av någon form i ett antal veckor och sedan ville kalla sig lärare?
Jag är ganska övertygad om att vi skulle få starka reaktioner från dessa yrkesgrupper även om det krävdes en bredare kompetens inom sjukvården och skolan.
Skapa gärna organisationer med en bredare kompetens för att möta framtiden men låt det inte bli en enda stor gröt.
Låt lärare vara lärare, sjuksköterskor vara sjuksköterskor och brandmän vara brandmän. Alla dessa är stolta över sitt yrke och låt dem så förbli.
Vi arbetar ändå gärna tillsammans för en bättre räddningstjänst.

Publicerad: