Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten

Kvinnliga brandmän fortfarande få

imagehandler Foto Karin Eurenius
Andelen kvinnliga brandmän är försvinnande liten i Sverige. Bara tre procent av alla heltidsanställda brandmän, deltid och befäl är kvinnor. Den 7-8 oktober deltog flera av dem i en nätverksträff i Knivsta.
Under två dagar bjöd föreningen Kvinnor inom räddningstjänsten in till föreläsningar och diskussioner. Ett 70-tal av Sveriges kvinnliga brandmän kom till Knivsta för att prata om sina erfarenheter och peppa varandra.
– Många är ju ensamma kvinnor på sina arbetsplatser, de behöver få ut sina åsikter och prata om de frågeställningar som de stöter på, säger Mona Hjortzberg, ordförande för föreningen.
Det handlar om att förändra attityden inom kåren, som ofta kan genomsyras av ett machoideal, säger hon. Enligt HkBms (Heltidsantällda kvinnliga brandmän en arbetgrupp i Kommunal) enkätundersökningar förekommer det till exempel trakasserier och sexuella trakasserier på flera arbetsplatser. Men det kan även handla om mer praktiska saker som exempelvis kläder, att skyddsutrustningen även ska vara anpassad för kvinnokroppar, lika villkor ovadsett kön!
– Det har vi jobbat för länge och det kommer mer och mer, säger Sabina Brånn som jobbar på brandstationen Sollentuna i Brandkåren Attunda.
Av alla deltidsanställda brandmän och befäl i Sverige, är ungefär 4,6 procent kvinnor.
Av: karin eurenius karin.eurenius@unt.se