Nätverket för kvinnor inom räddningstjänsten
Nätverket Kvinnor inom Räddningstjänsten

Senior Fire Fighter Exam

Efter en välförtjänt semester vecka är jag nu tillbaka för slutspurten. Och så här ser veckan ut i stort.
Onsdag
iaktagelse av Senior Fire Fighter exam
Förberedelse för torsdagens möte
och på Skift i andra bilen (bravo, som den så fint kallas)
torsdag
Möte med brandmännen fackförbund
Möte samt redovisa vad jag hittills kommit fram till med cheferna
Fredag
möte med ytterligare några tjejer för att få in mer information
avslutningmiddag på kvällen
lördag
ev. se intagningtisterna
avslutnings kväll
söndag
packa
måndag
åka hem
Så idag har det varit en stor dag för brandmannen Scott Dean som haft test för att bli Senior Fire Fighter.
Så vad är en Senior Fire Fighter?
Jo det är steget innan man blir Station Officer. Så ifall en Station officer inte är inne så kan en Senior Fire Fighter kliva in och göra hans/hons jobb.
Jag tittar lite snabbt på min egna axel och tänker lite tyst för mig själv… hmmm… så ifall min styrkeledare är ute så tror de att jag ska leda mina mannar… hmmm. aja.
Så för att bli Senior Fire Fighter så måste man göra vissa saker. Dels genomgå grundutbildningen 16 v (våran SMO utbildning) sedan så klättrar man sakta men säkert uppåt genom rankarna då man har teoretiska och praktiska tester varje månad i några år. När man varit i systemet i minst ca 3,5 år så kan man välja ifall man vill försöka sig på att bli en Senior Fire Fighter (som tar 12 månader för att bli).
Sedan är det dags för det stora testet. Som det va för Mr Scott Dean idag.
Och ifall du frågar mig så verkar testet lite …hmmm vad ska jag säga?… halvdant?
Testet innefattar att man praktiskt ska leda sina brandmän genom ett simulerad brand och kemolycka. Brandmännen är inte tillåtna att ta några som helst egna initativ utan är bara tillåtna att invänta order från den som som gör testet (annars blir det juh ganska svårt att bedömma personen).
Allt börjar med en militärisk uppställning där alla förutsättningar om regler, vind och andra förhållandes dras av Mr Scott Dean. Sedan sätts skådespelet igång.
Minimalt antal slängar läggs ut, brandmän går med tomma strålrör och halft påklädda under den simulerande villabranden.
Under den simulerande kemolyckan används skogsbrand/trafikolycka jackan knyten runt höften som sympol för att man bär splashskydd(detta är alltså den officiella sympolen i hela Queensland för att bära splashskydd vid Senior Fire Fighter exam).
Själv ser jag ingen anledning att inte passa på att träna allt fullt ut medan man ändå gör det. Passa på att ta tillfället i akt med kemdräkterna, eller för BA instructer (rökdykarledaren) att träna på all dokumentation…
Jag bjuder på lite bilder…
Efter diskusion med mannarna får jag reda på att de är avundsjuka på att min station övar med vattenfyllda slangar… med de riktiga dräkterna och ibland klipper riktiga bilar… De säger att eftersom allt är så dyrt så gör vi sällan sånt. Jag frågar ifall det ofta är larm och de svarar… du har varit här ett tag… hur många riiiiktiga larm har vi haft tycker du?
Med andra ord så har de många falsklarm men inte så många med dignitet i. Med andra ord anser de att de vill träna mera ”på riktigt”, istället för att ”Låtsas träna”… något som jag defenitift kommer att nämna imorgon på det viktiga mötet. Hoppas jag bara får fram det på rätt sätt. Cross your fingers for me, please.
over and out